A Facebook féltékennyé tesz?

A Facebookon könnyebb nyomon követni ismerőseink közösségi életét, mint a valóságban. Egy nemrégiben készített felmérés szerint minden ötödik tinédzserben erősíti a féltékenységet az a tény, hogy könnyebben fér hozzá párja közösségi életének egyes történéseihez. A kutatás nem tűnik reprezentatívnak, és arról sem tudni, hogy amúgy (Facebook nélkül) a válaszadók milyen arányban hajlamosak a féltékenységre, úgyhogy még az is lehet, hogy nincs összefüggés a negatív párkapcsolati érzelmek és a Facebook használata között.
Lehet, hogy csupán arról van szó, hogy a már meglévő féltékenységet esetleg tovább erősítheti az a tény, hogy a közösségépítő szájtok segítségével több információ áll rendelkezésre a másik emberről. Nyilván sokan nem tudják, hogy aktivitásaik ezeken a szájtokon alapból publikusak, és ez is okozhat némi zavart egy érzelmileg nem teljesen stabil párkapcsolatban.
Jó példa erre az iWiW-en mostanában extrém népszerű Csajok és pasik kisalkalmazás, mely – ha a felhasználó külön be nem állítja a láthatósági szinteket – alapból az ismerősök számára látható aktivitásokat generál arról, ha valaki feveszi vagy használja a társkereső miniappot.
A közösségi szájtok persze semmi olyat nem mutatnak a felhasználóról, amit az ne követne el az adott szolgáltatásban. És minden felhasználó számára adott a lehetőség, hogy egyes aktivitásait elrejtse egyes felhasználók elől. Más kérdés, hogy ettől vajon jobb, stabilabb lesz-e a meglévő párkapcsolat vagy sem. Megint más kérdés, hogy egyes kutatások szerint a féltékenység nem is minden vonatkozásában negatív dolog:
While mainstream psychology considers sexual arousal through jealousy a paraphilia, some authors on sexuality (Serge Kreutz, Instrumental Jealousy) have argued that jealousy in manageable dimensions can have a definite positive effect on sexual function and sexual satisfaction. Studies have also shown that jealousy sometimes heightens passion towards partners and increases the intensity of passionate sex. (Webisztán)

Vélemény, hozzászólás?