A Szex – Működés

orgazmusHormonok
A hormonok meglepően ravasz vegyületek, amelyek különböző mirigyekből szivárognak a véráramba. Egy csomó rendkívüli dolgot művelnek az ember testével.
A női hormonnak öt alaptípusa van, amelyek a termékenységet, a nemi érettséget, a terhességet, a tejtermelést és – korlátozott mértékben – a hangulatot és a házsártosságot szabályozzák. A hím nemi hormonok mindegyike egyazon téma variációja. Ezek szabályozzák a szőrösséget, a szexuális vágyat, a nemiszerv kifejlődését és – korlátozott mértékben – a hangulatot és a házsártosságot is. Minden férfiban csörgedeznek női hormonok és minden nőben – akár olimpiai diszkoszvető az illető, akár nem – vannak férfi hormonok is.
Minthogy annyi a finom részlet, kár is többet beszélni a hormonokról. Elég ha azt tudjuk, hogy működésük “nem egészen tisztázott”, és tiszteljük őket elképesztő bonyolultságukért.

Libido
Így hívják szemérmesen a nemi vágyat. A libido emberről-emberre, napról-napra, sőt, óráról-órára változik. A szexuális vágy oka ismeretlen. Jó ha minden nő tudja, hogy az erős fizikum és az edzettség nem feltétlenül bizonyítéka a férfierőnek. Az impotencia éppoly gyakori a bokszokók között, mint a banktisztviselők körében. A mély növésű férfiak ellenben vígaszt meríthetnek a tényből, hogy néhány éve az egyik leghíresebb life-show-csillag egy fergeteges libidójú törpe volt, akinek a teljesítményét csak a turbo jelzővel lehetett jellemezni.

Feromonok
A feromonok a XX. század jobb találmányai közé tartoznak. Az elmélet szerint az emlősök különböző illatanyagokat választanak ki parányi mennyiségben. Ezek a feromonok. A kombinációk végtelen változatosságot mutatnak fajról-fajra, sőt egyedről-egyedre is.
A felfedezésük óta eltelt rövid idő alatt – joggal vagy anélkül – ezeket tették felelőssé a szexuális vonzerőért, a felvételi beszélgetés sikeréért, a szerelem megőrzéséért, a primitív viselkedési formákért, mint pl. a futballmeccsek utáni randalírozás és a modern kor egyéb rejtelmeiért. A feromonhívők számára a csókolódzás bensőséges szimatolást jelent, a kopuláció az aromák orgiája, míg a Chanel No. 5 a mustárgáz szociális megfelelője.
Elképzelhető, hogy a végén még tudományos alapot nyer az az állítás, miszerint a feromonok hatással vannak a szexuális vonzerőre. Aszott, öreg csimpánzhölgyek, akik egyébként banánnal lennének kénytelenek beérni minden vonatkozásban, nyomban az ifjú hímek érdeklődésének középpontjában találják magukat, mihelyt beszórják őket egy kis csimpánzferomonnal. Ismeretes, hogy a korosodó hollywoodi szexbálványok ugyancsak efféle hatásra törekednek mósuszolaj és Grecian 2000 segítségével.

Orgazmusok
Amint a cím is jelzi, a többes szám használata ma már úgyszólván kötelező ezen a téren. Amikor egy szexuális aktust végző férfi vagy nő olyan messze jut a nevezett cselekményben, hogy a csövecskéin apró izomgörcsök akaratlan sorozata fut végig, az agy olyan érzéssel reagál, amelynek skálája a “nem is volt olyan rossz”-tól az ájulásig terjedhet. Ezt az egész komplexumot hívjuk orgazmusnak. Ha belegondolok, mennyi energiát fektettek már a depresszió megértésébe, meglehetősen furcsállom, hogy az orgazmusról halvány dunsztja sincs senkinek. Az idegkutatók eddigi legpozitívabb eredménye abban az eléggé bágyadt kijelentésben foglalható össze, hogy az orgazmus bizonyos szempontból a tüsszentéshez hasonlít.
A férfiak orgazmusát csaknem mindig ejakuláció kíséri. Az orgazmus erőssége változó, de a típusa valószínűleg nem. A női orgazmusnak állítólag számos változata van, amelyek három fő típusba sorolhatók: klitorális (kis öröm), vaginális (nagy öröm) és többszörös (hívjál fel a jövő héten!).

A sperma
A férfimagot tiszteljük ezen a tudományos néven. A spermium mikroszkopikus ebihalra emlékeztet. Az átlagos ejakulátum térfogata 3 ml, azaz kb. egy kávéskanálnyi. Egy ilyen kávéskanálban 300 millió mikroebihal nyüzsög. Magyarország nemzeti összterméke 111.579.000.000.000.000 spermium évente.
A spermiumok 18 cm per órás sebességgel úsznak. Ezzel a tempóval 44 év alatt jutnának el Keszthelytől Siófokig. Na persze csak akkor, ha a várható élettartamuk nem korlátozódna egy hosszú víkendre.

Megtermékenyítés
A hím magvető “sörétet bele!” megközelítése pazarlásnak tűnhet, ám ez a taktika mégis elkerülhetetlen az emberi szaporítószervek elképesztően kis hatékonysága miatt. Az a spermium, amelyik képes megtenni a petéhez vezető utat, igazi herkulesi tettet hajt végre, úgyhogy le a kalappal előtte.
Ahhoz, hogy a spermium átjusson a méhnyakon, felkússzon a méhfalon és megtalálja a petevezetéket, rendelkeznie kell egy lángvágó, egy alpesi hágóvas, számos nagyléptékű katonai térkép, valamint egy arany hitelkártya fiziológiai megfelelőivel. De még ha mindez sikerül is neki, mindössze kb. 1% esélye lesz rá, hogy a sötétben összefusson egy szembe igyekvő és hajlandóságot mutató petével.
Még ha bekövetkezik is a megtermékenyítés, a becslések szerint minden harmadik embrió természetes módon abortál a “terhesség” első két hetében, anélkül hogy az “anya” bármit is sejtene.

Erogén zónák
Mind a férfiak, mind a nők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy felszíni anatómiájuk egy része érzékenyebb a többinél a cirógatásra, a csókolgatásra és egyéb érdekes behatásokra. Ezeket a részeket hívjuk erogén zónáknak. Nem meglepő, hogy ezek olyan helyeken vannak elrejtve, hogy érintésük nagy valószínűséggel elkerülhető legyen a normális hétköznapi munka során.
Az erogén zónákat feltüntető térképek a legtöbb rosszhírű könyvesboltban beszerezhetők. Mindazonáltal azt javaslom, hagyjuk ezeket, és induljunk el a magunk szakállára minden alkalommal. A partnerek ugyanis különbözők.
A fülcimpa, a mell, a nyak és a nemi szerkezet tizenöt centis környezete elég jó kiindulási alapnak tekinthető. A köldök, a térdhajlatok és a lábujjak (feltéve, hogy a partner nem visel cipőt) ugyancsak meglepő érzékenységet mutathatnak.
A G-pont izgága hölgyek részére írt amerikai magazinok találmánya. A G-pontot gyengéden birizgálva az illető egyed állítólag hiperérzéki kocsonyává redukálódik. Az elmélet szerint ez a pont kimondhatatlanul illetlen helyeken fordulhat elő, úgyhogy már maga a megkeresés is izgató feladat.

Hajlam
A legtöbb homokos a pubertás elérésekor vagy kicsivel azután ismeri fel ezirányú hajlamát. Úgy jöhetünk legkönnyebben tisztába önmagunkkal, ha megvizsgáljuk fantáziálásainkat. Ha ezek kizárólag homokosak, akkor mi magunk is azok vagyunk.
A pszichoanalitikusok és más gyötört lelkek többnyire a domináns anyára vezetik vissza a férfihomoszexualitást. További ok a gyenge apa, valamint a félelem, hogy a delikvens fütyije túl aprónak bizonyulhat.
Ezzel szemben a legtöbb meleg – noha gyakran válik neurotikussá a bujkálás és a hazudozás miatt, vagy épp a becsületes színvallást követő diszkrimináció okán – ugyanolyan alapról indul, mint bármely más pattanásos kamasz.
A férfiak 4%-a és a nők 2-3%-a kimondottan homoszexuális vagy csaknem teljesen az. További 10% az élete valamely szakaszán jut homoszexuális élményhez. Egy másik 10% biszexuális, ami – ahogy Woody Allen helyesen rámutat – megduplázza az esélyt egy jól sikerült szombat éjszakára.

Gyakoriság
Emmanuel Kant, a filozófus, nyolcvanévesen halt meg, mit sem zavartatva a ténytől, hogy ártatlansága még mindig makulátlan volt. Míg a szexuális aktivitás sokszor csak a be nem vallott homoszexualitás leplezését szolgálja, addig vannak olyanok is, akikből egyszerűen mindenfajta nemi vágy hiányzik. Ezek számára az aszexualitás a dolgok rendjéhez tartozik.
Ami a másik – ugyancsak ritka – végletet illeti, megbíztható adatok vannak olyan, szexualitásukkal elégedett egyénekre, akik évtizedeken át napi háromszor szeretkeztek.
A férfiak tinédzserként jutnak a csúcsra, ám azzal nyugtatják magukat, hogy a technikájuk folyamatosan tovább javul 40-50 éves korukig. A nők a negyedik X-ben érik el a maximumot mind gyakoriságban, mind pedig a technika terén. Sajnos a változás kora kitéríti őket a felfelé ívelő pályáról. A klímax ti. ugyanúgy hat a szárnyalásukra, mint az albatroszéra egy DC 10-essel történő frontális ütközés.

Társadalmi hatások
A “társadalom”, ez az arc nélküli emberfaló óriás, amely a szociológusok szerint minden bajunk forrása, nem készít fel bennünket a való életre. Felserdülni, megházasodni, két szép gyereket a világra hozni, majd boldogan élni míg meg nem halunk – ilyesmi a legritkább esetben fordul elő a valóságban. Ezzel szemben a helyzet az, hogy
– minden tizedik menyasszony eleve terhes
– minden harmadik terhesség véletlenül jött össze
– minden ötödik tinédzserházasság tönkremegy 10 éven belül
– a házasok 40%-ának volt (vagy lesz) házasságon kívüli afférja
– tíz gyerek közül egynek nem azok a szülei, akiket annak hisz.

Vissza a cikkek nyitólapjára

One thought on “A Szex – Működés

  1. Pingback: A Szex | Szex.be

Comments are closed.