Alvó nővel szexelhetett a WikiLeaks alapítója óvszer nélkül

Esetleges kiadatása után nehéz dolga lehet majd Svédországban Julian Assange-nek, akit két nő ellen elkövetett kényszerítéssel, szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolnak. A skandináv országban kifejezetten szigorúak a szexuális bűncselekményeket érintő törvények, a helyi ügyvédek gyakran azzal viccelnek, hogy a férfiaknak az aktust megelőzően „írásos engedélyre van szükségük”.
Bár a WikiLeaks alapítójának támogatói szerint a Julian Assange ellen felhozott svédországi vádak a kiszivárogtató oldal elhallgattatására irányuló összeesküvés részei, a helyi hatóságok szerint ez nem igaz és nem a CIA vagy a stockholmi amerikai követség „parancsára” nehezítik meg Assange életét – írja a BBC.
A WikiLeaks-alapítót a svéd hatóságok egy rendbeli kényszerítéssel, két rendbeli szexuális zaklatással és egy rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítják. Gemma Lindfield, a svéd hatóságokat képviselő ügyvéd szerint az egyik esetben egy bizonyos „Miss A” azért vádolja Assange-ot szexuális zaklatással, mert kérése ellenére nem viselt óvszert, miközben szeretkeztek. A másik nő, egy bizonyos „Miss W” szerint Assange idén augusztus 7-én úgy szexelt vele, hogy ő közben aludt, ráadásul a WikiLeaks-főnök ekkor sem használt óvszert – közölte a Reuters hírügynökség.
„Két nőt képviselek, akik olyan dolgokat éltek át, amelyeket Svédországban és más országokban is nők ezrei tapasztalhattak már meg” – mondja az állítólagos sértettek ügyvédje, Claes Borgström. Svédországban kifejezetten szigorúak a nemi erőszakot büntető törvények, és ahogy az ügyvéd fogalmaz, a szexuális bűntények „nem feltétlenül járnak együtt sok erőszakkal. Bár az emberek általában ennek ellenkezőjét gondolják, a gyakorlatban egyáltalán nincs szükség sok erőszakra, hogy valakit akarata ellenére szexre kényszerítsenek. De a szóban forgó nő nehéz helyzetét is kihasználhatják.”
Svédországban a nemi erőszak definíciójának három fokozatát ismerik: a legkomolyabb számottevő erőszakkal párosul, az ennél enyhébb fokozatban is szerepet játszik az erőszak, bár kisebb mértékben, a legenyhébb kategóriába viszont már az is beletartozik, ha valakit érzelmi nyomás alá helyeznek. A három fokozathoz tartozó büntetés tíz, hat, illetve négy éves szabadságvesztés is lehet.
Bár az Assange-ot megvádoló két nő ügyvédje az ügy részleteit nem akarta elárulni, annyit elmondott a BBC-nek, hogy amit a WikiLeaks alapítója feltehetően elkövetett, az a nemi erőszak harmadik, azaz legenyhébb kategóriájába tartozhat, amelyért négy éves szabadságvesztés járhat. A svéd törvények szerint Assange-ot egyébként hivatalosan még nem vádolták meg, csupán feljelentést tettek ellene és az ügyészségen ki akarják kérdezni. Ez utóbbi eredményétől függhet majd, hogy hivatalosan is megvádolják-e – írja a BBC.

Vélemény, hozzászólás?