Berlusconi magát védené áprilisi perében

Április 6-án kezdődik az a per, amelyben kiskorúval – a marokkói Karima El Mahrouggal – folytatott szexuális kapcsolat miatt indítottak. Berlusconi ügyvédjei ellentámadásba kendültek az ügyben.
Az Il Giornale napilap úgy értesült, azt próbálják meg bebizonyítani, hogy Ruby tavaly áprilisban, amikor napokon át Berlusconi villájának vendége volt, valójában már elmúlt 18 éves, s a lány valójában két évvel idősebb annál, mint amit igazolványában feltüntettek. Mindezt arra alapozzák, hogy – állítólagos bizonyítékaik szerint – a lány nevét Marokkóban csak két évvel születése után jegyeztették be a hatóságoknál. E tézis szerint Karima ma valójában húsz éves.
Berlusconi közölte, perében személyesen is meg kíván jelenni olyannyira, hogy magát kívánja majd képviselni. A védelem tanúként kívánja meghallgattatni Rubyt. A lány váltig azt állította, nem volt testi kapcsolat köztük.
Berlusconi módosítani kívánja az olasz médiatörvényt. Célja az, hogy – úgymond – kiegyensúlyozottabb legyen a hírközlés a közszolgálati RAI televízióban. Az olasz kormányfő szerint azért van szükség erre, mert “az újságírók a kormány teljesítményét rossz színben tűntetik fel”. A törvénytervezet szerint a vitaműsorokban minden parlamenti pártot meg kellene hívni.
Kiegyensúlyozottságot követelnének a szatirikus műsoroktól is, amelyekben egyenlő mértékben lehetne kikarikírozni a jobb- és a baloldalt. A javaslat sorsa kérdéses, hiszen kétharmados törvényről van szó, így egyezkednie kell az ellenzékkel is.
Egy másik törvény, amelyre a kormány már áldását is adta, ugyancsak egyértelműen Berlusconi érdekeit szolgálná. Lerövidítené ugyanis a bírósági eljárások idejét és az elévülés időtartamát is csökkentené. Szakértők ugyan nem tartják rossz ötletnek, ha a jövőben hamarabb érnének véget a perek, hiszen Olaszországban a bírósági eljárások gyakran tíz évnél is tovább tartanak, ám igencsak feltűnő, hogy épp akkor fogadja el a tervezetet a kormány, amikor Berlusconinak több ügyben is bíróság elé kellene állnia.

Vélemény, hozzászólás?