Brutális tinik: megerőszakolták, kínozták társukat

eroszakos_tinilanyokHárom tinédzsert vettek őrizetbe a brit rendőrök Southamptonban. A vád súlyos: napokig kínozták, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítették iskolatársukat. Olyanról már hallottunk, hogy seprűnyéllel és kólásüveggel erőszakoltak meg lányt.
A rendőrök először azt hitték, hogy egy feketebőrű lány a sértett, úgy össze volt verve, égetve a bőre, mire – három nap után – sikerült megszöknie fogvatartóitól. A szörnyű tettet a megkínzott lány elmondása szerint egy 18 éves fiú, Darren Hodgkinson és két lány, a 16 éves Chelsea Mills és a 14 éves Chelsea Williams követte el. Áldozatukat válogatott kínzásoknak vetették alá, többek között körömlakkot locsoltak a hajába, amit később a szemöldökével együtt leborotváltak. Szexuálisan zaklatták, majd egy szekrénybe zárták. Hodgkinson ezután gyufával égette az arcát és a kezeit. Hodgkinson minimum 4 évig hűsöl rémtetteiért, Mills kettő, Williams másfél évet kapott büntetésül. Peter Ralls bíró szerint a meggyalázott lány lehet, hogy soha nem lesz képes feldolgozni az átélt borzalmakat.
A tinik jelentős része nem ítéli el az erőszakot? Az amerikai tinik több mint negyede véli úgy, hogy az erőszakos magatartás és viselkedés elfogadható, és ötödük saját bevallása szerint az elmúlt fél évben viselkedett erőszakosan egy másik személlyel szemben – állítja egy új felmérés eredménye, melyben 750, 12-17 év közötti fiatal vett részt.
Legtöbbjük szerint önvédelemből (87 %), illetve barátja segítése céljából (73%) teljesen indokolt az erőszak, és 34 százalékuk állította, hogy erőszakos cselekedetükre a bosszú adott kellő motivációt. Az erőszakot elfogadó fiatalok háromnegyede úgy vélte, etikailag teljesen felkészült arra, hogy munkába álljon, ami egyes szakemberekben kétségeket ébreszt a jövő munkaerőjének etikai viselkedésével szemben. Mások azonban állítják, hogy a tinik agya még nem elég érett, ezért viselkednek és gondolkodnak teljesen másképp, mint a felnőttek, és a felnőttkort elérve etikailag is jelentős változáson mennek keresztül.
Kutatások bizonyították, hogy a kamaszokat nem érdeklik az emberek érzelmei oly mértékben, mint a felnőtteket, mivel az agynak a magasabb szintű gondolkodással kapcsolatos része még nem teljesen működőképes. Pontosabban a tizenévesek alig használják az agy azon részét, mely a mások érzelmeinek figyelembe vételéért felelős. A gondolkodási stratégiák az életkorral változnak. Ez azt jelenti, hogy a kamaszok, mikor reagálnak egy szituációra, kevésbé valószínű, hogy előtte átgondolnák, mások hogyan fogják érezni magukat az ő cselekedetük eredményeképpen. Így aztán az erőszak a tinik agyában talán teljesen más, mint a felnőttek szemében.
A felmérést vezető szakember aggasztónak tartja, milyen sok fiatal hiszi magáról, hogy kész jó döntéseket hozni az életben, annak ellenére, hogy elismerik, jelenlegi viselkedésük rendkívül etikátlan. Sokakban felmerül, vajon milyen eszközökhöz fognak nyúlni a mai fiatalok, akik számára az erőszak teljesen elfogadott, ha majd saját érdekeiket kell érvényesíteni, munkahelyi konfliktusokat rendezni.
Szakemberek szerint a tinik erőszakossága mögött nem csak az életkorukból adódó hormonok tombolása a felelős (hiszen ezt az előző generációk is átélték), hanem jelentős szerepet játszik benne, hogy a TV, videójátékok, internet, mozifilmek által sokkal több erőszakos jelenetnek vannak kitéve, mint elődeik, így az erőszakot egy idő után teljesen normálisnak vélik. Egy átlagos gyerek 18 éves korára mintegy 200 000 erőszakos jelenetet lát, ráadásul ezek jelentős részét úgy ábrázolják, mintha vicces lenne, illetve teljesen elfogadott módja annak, hogy megszerezzük, amire szükségünk (?) van. Számos erőszakos jelenet a „jó fiúk” –hoz köthető, akik példaképként vannak a fiatalok elé állítva, s noha a szülő arra próbálja nevelni gyermekét, hogy ne verekedjen, üssön, rúgjon, harapjon stb., a média ennek teljesen ellentmond. Nem csoda, ha mindez megzavarja már kora gyermekkorban a fiatalokat, s így később is nehéz lesz számukra a jót megkülönböztetni a rossztól. Erre az erőszakhullámra erősítenek rá az egyre népszerűbb extrém küzdősportok is.
Ugyanakkor elgondolkodtató a felnőttek „példamutatásának” hatása is. Egy felmérés szerint a felnőttek ötöde vallja úgy, hogy az adócsalás erkölcsileg elfogadható, és 10 százalékuk bevallása szerint a házastárs szexuális megcsalása is teljesen elfogadható. Természetesen a csalás nem egyenlő az erőszakkal, de etikailag ez a gondolkodás sem feltétlenül olyan modellt állít a tinik elé, melynek követésére törekedniük kellene.
További cikkek a témában: Megtámadták a szűz pináját áruló Lillát – Szex, drog, fegyver: egyre több a női maffiózó – Kéjjel kínozta a kurvákat a magyar banda – Elrabolták és megerőszakolták Berlusconi prostiját – Kisiskolások megerőszakolása a japán pornóban – Erőszakos szex, perverz csajok megalázva – Lucrezia domina úrnő halálra kínozta szolgáját – Családi nemi erőszak drog használatával – Tízéves fiúk akartak megerőszakolni nyolcéves kislányt – Hatéves korában megerőszakolták, most könyvet ad ki – Kijött a sittről, és vérfertőző családot csinált – Perverz szadista kínozta, megerőszakolta a 20 éves lányt – Brutálisan megerőszakoltak két magyar nőt Oslóban – Gumibotjával erőszakolt a rendőr – Pucsíts Pierre-nek, hogy megbassza a segged – Seprűvel erőszakolták meg áldozataikat az asszonyok – Így erőszakolta meg Polanski a kislányt

One thought on “Brutális tinik: megerőszakolták, kínozták társukat

Vélemény, hozzászólás?