Julian Assange szexuális zaklatás ügyei kiszivárogtak

Egy 31 éves baloldali aktivista és egy 27 éves rajongó az a két svéd nő, akik nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolják a titkos dokumentumokat kiszivárogtató internetes oldal, a WikiLeaks alapítóját. A londoni bíróság által csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezett Julian Assange elleni nyomozati anyag részleteiről több brit és amerikai sajtóorgánum is beszámolt. A 39 éves férfi rágalomhadjáratnak tartja gyanúsítását, amely mögött szerinte egy politikai játszma áll.
A svéd rendőrség nyomozati anyagát elsőként ugyanaz a brit lap, a Guradian szivárogtatta ki, amely az utóbbi hetekben a WikiLeaks által megszerzett titkos amerikai diplomáciai iratok többségét is elsőként publikálta. A 68 oldalas irat szerint a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádak a nyárra nyúlnak vissza. Julian Assange augusztus 11-én érkezett a svéd fővárosba, hogy a svéd szociáldemokrata párt keresztény platfromjának vendégeként “A háború első áldozata, az igazság” címmel előadást tartson.
A csoport képviseletében egy 31 éves – a brit bíróság által csak – “A kisasszonynak” nevezett hölgy tartotta vele a kapcsolatot. Assange az ő egyszobás stockholmi lakásában lakott, és a Guardian által megszerzett nyomozati anyag szerint többször is szexuális kapcsolatot létesített a nővel. Egyszer “A kisasszony” akarata ellenére azután is folytatta az aktust, hogy a használt óvszer elszakadt. Egyszer pedig a nő tiltakozása ellenére is közeledett hozzá. Assange a történtek után is még napokig “A kisasszony” lakásában lakott.
A másik álltólagos áldozat “W kisasszony” régóta csodálta Assange munkásságát, akit “érdekesnek, bátornak és csodálatraméltónak” tartott. Stockholmi előadása idején az első sorban ült. Rózsaszín pulóverében fel is keltette a WikiLeaks alapító figyelmét, akivel az este folyamán beültek egy moziba is. Két nappal később elutaztak “W kisasszony” lakásába, 50 kilométerre a svéd fővárostól. A Guardian cikke szerint itt szexuális kapcsolatot létesítettek, majd a nő elaludt. Arra ébredt, hogy a férfi óvszer nélkül újra közösül vele. “W kisasszony” ezután visszavitte Assange-t a pályaudvarra.
Néhány nappal később, “W kisasszony” felhívta telefonon “A kisasszonyt”, hogy a WikiLeaks alapítója után érdeklődjön, mert az ígérete ellenére nem hívta őt fel. A két nő számára akkori beszélgetésükből derült ki, hogy hasonlókat éltek át a férfival. Ezután – már közösen – szerették volna elérni, hogy Assange elvégeztessen magán egy tesztet a szexuális úton terjedő betegségekről. Ám a férfi erre nem volt hajlandó, ezért augusztus 20-án a rendőrséghez fordultak.
A WikiLeaks alapítóját szexuális zaklatással és nemi erőszakkal gyanúsítják, de vádat nem emeltek ellene. Assange és ügyvédje szerint nincs bizonyíték a történtekre. A több ezer oldalnyi titkos amerikai dokumentumot kiszivárogtató internetes oldal alapítója úgy véli, hogy mindez a része az ellene indult bosszúhadjáratnak és lejárató kampánynak, amelynek célja, hogy többet ne szivárogtasson ki adatokat. A svéd ügyészség tagadja, hogy politikai nyomásra cselekedtek volna.
Előző cikkek a témában: Az Interpol nemi erőszak miatt körözi a WikiLeaks alapítóját – Alvó nővel szexelhetett a WikiLeaks alapítója óvszer nélkül – Szabadlábon a WikiLeaks alapítója

Vélemény, hozzászólás?