Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál

pedofil-puspokRendőrök szállták meg a belga katolikus egyház irodáinak és magas rangú vezetőinek is otthont adó székhelyét. Az épületből számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le a hatóságok, amelyek a néhány hónapja kirobbant pedofilbotrány ügyében nyomoznak. Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e gyanúsítottja az ügynek.
Újabb fordulatához ért az áprilisban kirobbant belga pedofilbotrány, amelynek elindítója Brugge püspöke volt, aki elismerte, hogy néhány évtizede szexuálisan zaklatott egy kisfiút. A püspök ezután lemondott tisztségéről.
A hatóságok a botrány kirobbanása után felállítottak egy független vizsgálóbizottságot, amelyhez azóta már több mint 500 bejelentés érkezett különböző szexuális támadásokról. A rendőrök ezúttal bizonyítékokat kerestek a belga egyház székhelyén, ahonnan számítógépeket és különböző dokumentumokat vittek magukkal. Elvitték többek között a volt belga egyházfő, Godfried Danneels személyes számítógépét is és több bíboros is kihallgattak.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a bíborosokat gyanúsítják-e valamivel, vagy csak másokra nézve kerestek terhelő bizonyítékokat. A rendőrség szóvivője szerint a papi vezetők rendkívül segítőkészek voltak. Vatikáni szóvivők egyelőre nem kommentálták a híreket.
További bejegyzések pedofil papok és egyház témában: Brazíliában pedofíliával gyanúsítanak egy lengyel papot – Az egyházi pedofilbotrányok igazából melegügyek – Pedofília miatt távozhat augsburgi püspök – Oltár előtt fajtalankodott az idős pedofil pap videóval – Elképzelhetetlen méretet öltött az egyházi szexbotrány

One thought on “Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál

Vélemény, hozzászólás?