Szexbotrány és öngyilkosság a német hadseregben

Rejtélyes baleset, felbontott levelek Afganisztánban, zendülés a kiképzőhajón – Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter igyekszik gyorsan reagálni: tervbe van véve az egész német hadsereg átvilágítása, a hajó parancsnokát már le is váltották, a hajó maga pedig már úton van a hazai vizek felé. A népszerű zu Guttenberg cselekszik, de vajon elég lesz-e mindez ahhoz, hogy lemossa magáról a vádakat, és visszaállítsa a belé vetett bizalmat?
Nem volt szerencsés a múlt hét Karl-Theodor zu Guttenberg a CSU védelmi minisztere számára, aki épp a német Bundeswehr nagyszabású reformját tervezi végrehajtani: egymás után derült fény három, a német hadsereget érintő kínos esetre. Németország legnépszerűbb politikusa a tőle megszokott módon cselekedett, azonnal kamerák elé állt és magyarázatot kívánt adni a kellemetlen incidensekre: az ügyek teljes tisztázását ígérte és hangsúlyozta, hogy amennyiben beigazolódnak a vádak, szerinte csakis egyedi esetekről lehet szó. Zu Guttenberg aztán szinte meglepetésszerűen leváltotta a Gorch Fock hajó parancsnokát és hazarendelte magát a hajót is, majd az egész hadsereg módszeres átvizsgálását ígérte. Mindez azonban keveset segített: a vádakat, melyek szerint a miniszternek már korábban tudomása lehetett az eseményekről és melyek szerint kétséges, hogy valóban kézben tartja a hadsereget, továbbra sem ejtették ellenfelei.
A koalíciós partner FDP-nek kapóra jöttek a botrányok: zu Guttenberg nemrégiben éles vitába keveredett Guido Westerwelle (FDP) külügyminiszterrel az Afganisztánban állomásozó német csapatok kivonásának időpontjáról és az AWACS-bevetésekben való részvételről. Akkor úgy tűnt, hogy zu Guttenberg kerül ki győztesen a katonai ügyeket érintő harcokból. CDU/CSU-s körökben ezért állítólag már azt is rebesgetik, hogy talán nem véletlen, hogy épp most kerülnek nyilvánosság elé az időben eltérő esetek, és talán valaki szeretné azt a benyomást kelteni, hogy a német katonaságnál káosz uralkodik. A nagyobbik koalíciós partner gyanúját igazolni látszik az, hogy az eseményekre az FDP színeiben politizáló Helmut Königshaus, a szövetségi gyűlés honvédelmi biztosa hívta fel a figyelmet. Az ellenzék „titkolózás és elsimítás gyanújáról” beszél és a védelmi bizottság elé állítaná a németek kedvenc miniszterét.
Königshaus múlt szerdán számolt be jelentésében arról, hogy a tengerészet Gorch Fock nevű hajóján „tarthatatlan körülmények uralkodnak”: szó esik a kadétok súlyos megfélemlítéséről és szexuális zaklatásokról is. Tavaly novemberben egy női katona tisztázatlan körülmények között lezuhant egy árbocról, vízbe esett és meghalt, ezután állítólag zendülés tört ki a fedélzeten. A honvédelmi miniszter beszámolója szerint „megértés helyett nyomást gyakoroltak” a kiképzők, „heves vita tört ki” a kadétok és tisztjeik között, akik a pszichikailag nehéz helyzetben kényszerítették tisztjelölteket, hogy felmásszanak az árbocokra. Zu Guttenberg nem fogja megúszni ennyivel: most az elhunyt katona szülei követelik az ügy újbóli vizsgalátatát – személyesen a minisztertől. A lány édesapja a Bild-Zeitungnak nyilatkozva adott hangot azon gyanújának, hogy gyermekét szexuálisan zaklatták és a dulakodás folyamán zuhant le. A haditengerészet köreiben is hónapok az a szóbeszéd járja, hogy a fiatal lányt szexuálisan zaklathatták és ő ennek következtében öngyilkossági szándékkal vetette le magát a fedélzetről.
Ezen a kényes ügyön kívül további gondot jelent a tavaly decemberben Afganisztánban elhunyt katona esete: a szövetségi haderő eredeti magyarázatával szemben a katonai rendészeti vizsgálatok azt állapították meg, hogy a 21 éves katona nem a saját, hanem társa fegyveréből leadott, feltételezhetően véletlen lövés által szenvedett halálos sérülést. Így aztán talán érthetőek is azok a szemrehányások, melyek szerint a fegyveres erők illetve főparancsnokuk, a védelmi miniszter próbálták eltusolni a sajnálatos esetet. Az ügyészség mindeközben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával kapcsolatban nyomoz. Az ügy zu Guttenberg számára már csak azért is kínos, mert – hasonlóan Kunduz-ügyhöz – katonai rendészeti jelentésről van szó, amelynél fennáll annak lehetősége, hogy szándékosan manipulálták az iratokat.
A honvédelmi biztos Königshaus egy további beszámolójában jelentést tesz arról, hogy az elmúlt három hónapban állítólag „nagy számban és módszeresen” bontották fel az Afganisztánban állomásozó katonák leveleit. Arra, hogy a „számtalan” eset mögött mi állhat, egyelőre még nincs magyarázat.

Vélemény, hozzászólás?