Szexre és pénzkeresésre használták az intézeti megszöktetett lányokat

Saját szexuális vágyaik kielégítésére és pénz keresésre használták a nevelőintézetekből megszöktetett tinédzser lányokat. A tizenegy vádlott, szakaszokra osztották a 4-es főutat, ahová örömlányként pénzt keresni rakták ki a nevelőintézetekből megszöktetett lányokat. Gyakorlatilag adták-vették őket, mint a piaci árukat.
Méretes a mezőtúri L. Kálmán és tíz társának bűnlajstroma az 1999 és 2002 közötti időszakból: emberkereskedelem, megrontás, kitartottság, kerítés, személyi szabadság megsértése, kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, illetve kiskorú veszélyeztetése. Ezek mellett zsarolás, lopás és okirattal való visszaélés. Az első fokon még tavaly márciusban ítéletet hirdető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság az első rendű vádlottat, L. Kálmánt akkor 9 év börtönnel sújtotta, a másodrendűre 5 év 6 hónapot „sóztak” és a többieket is évekre ítélték. Hatan egy éve elfogadták a határozatot, a többiek azonban fellebeztek, így került az ügy a Táblabíróságra.
A tizenegy elítélt — akik között a bűncselekmény-sorozat idején fiatalkorú lányok és fiúk is voltak — többségében gyermek- és fiatalkorú intézetis lányokat kényszerítettek éveken keresztül prostitúcióra. Egymás között úgy adták-vették a 4-es számú főút mellé „munkába állított” személyeket, mint a piaci árukat. A vádiratban a szolnoki Evezős csárda melletti egykori motel és az Abony és Cegléd között álló Röfi csárda szerepe is szóba került. A nap végén egy szolnoki Széchenyi-lakótelepi lakásban, illetve egy Halom utcai háznál tartották fogva a lányokat — az ügyben 22 sértett fiatalt kutattak fel —, akik mindvégig félelemben éltek. A vádirat szerint a prostitúcióra kényszerített, meggyalázott és megalázott fiataloknak nem csupán a személyi szabadságuk és önrendelkezési joguk sérült súlyosan, hanem a velük történő bánásmód testi és lelki nyomort is okozott számukra. Sőt, egyikük-másikuknál a normális nemi fejlődésük is csorbát szenvedett — volt, aki nemi identitászavarba került.
A Debreceni Ítélőtábla dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa április 21-én megtartott tárgyalásán az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte. A hatályon kívül helyezés oka több, különböző eljárási szabálysértés volt, többek között a jogi indokolás hiánya.
L. Kálmánról kiderült, hogy 1980-ban született, és fiatal kora ellenére már többször volt büntetve lopás, orgazdaság, közokirat-hamisítás, jármű önkényes elvétele, emberkereskedelem miatt. A jelen eljárás vádja szerint L. Kálmán vádlott a megélhetését oly módon biztosította 1999-től 2002-ig, hogy a gyermekkorú és fiatalkorú lányokat prostituálként „rakta ki” a főútra, és az általuk ilyen módon megszerzett jövedelmet saját céljaira fordította. E tevékenységébe bevonta ismerőseit, barátait, többek között ifj. N. József másodrendű és id. N. József harmadrendű vádlottakat is. Ezek a férfiak a 4-es főutat szakaszokra osztották, s a „saját” lányaik „munkáját”, illetve a „kuncsaftokat” ezeken a területeken felügyelték.
Szabadulna az első rendű vádlott: A Debreceni Ítélőtábla az új eljárás lefolytatásáig L. Kálmán előzetes letartóztatását fenntartotta. Ez ellen az első rendű vádlott és védője fellebbezett, így az előzetes letartóztatás fenntartásáról vagy megszüntetéséről a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.