Újabb ír pedofilbotrány

Tovább dagad az ír katolikus egyházat megrázó visszaélési botrány, miután egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint egy dél-írországi egyházmegyében igyekeztek eltussolni papok kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális molesztálását.

A szigetország kormányának utasítására két éve indult vizsgálat megállapította, hogy Cloyne egyházmegye püspöke nem kezelte megfelelően a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat. John Magee a pedofilbotrány miatt 2009 márciusában lemondott tisztéről, amit XVI. Benedek pápa elfogadott. Magee püspök egykor három egyházfőt – VI. Pált, I. János Pált, majd pápasága kezdetén II. János Pált – szolgált magántitkárként.
Az ír kormány által megbízott vizsgálóbizottság megállapította, hogy 19 katolikus pap követett el pedofil bűncselekményeket. Magee püspök azonban nem tett jelentést erről a rendőrségen. A pedofíliával vádolt papok közül csak egy ellen indult bűnvádi eljárás. A pedofil papok áldozatai mintegy negyvenen lehettek.
Vezető ír kormánytagok és szexuális visszaélések problémájával foglalkozó jogászok rámutatnak arra, hogy a Vatikánt is súlyos felelősség terheli. A pápai állam a háttérből bátorította a pedofilügyek titokban tartását, mert nem akarta, hogy azok ártsanak a katolikus egyház hírnevének.

Vélemény, hozzászólás?