Hatból egy diáklánnyal szemben erőszakoskodtak

Egy friss kutatás szerint hatból egy ausztrál egyetemista lányt erőszakoltak meg élete során, és még többen vannak, akik a szexuális zaklatás különböző formáit tapasztalták. A felmérés szerint ugyanakkor 100-ből ketten fordultak a rendőrséghez segítségért.
A National Union of Students 1500 ausztrál egyetemista diáklány részvételével készült kutatása szerint a válaszadók 17 százaléka esett nemi erőszak áldozatául, további 12 százalékukat pedig érte már szexuális zaklatás. A kutatás nem az egyetemi tanulmányaik megkezdésétől számított esetekre kérdezett rá, hanem a lányok teljes életére vonatkozóan mérte fel a kérdést.
A kutatás szerint a női egyetemi hallgatók 67 százalékának volt már része valamilyen nem kívánt szexuális tapasztalatban, mintegy harmadukkal előfordult, hogy nemi aktusra úgy került sor, hogy nem voltak olyan helyzetben, hogy nemet mondjanak partnerüknek. A vizsgálat szerint minden második esetben barát vagy ismerős volt az erőszaktevő, ötből egy esetben olyan személy, akit a nők közelről ismertek. Az eredmények szerint ugyanakkor csak a megkérdezettek két százaléka fordult a rendőrséghez segítségért, a többiek úgy érezték, az eset nem olyan súlyos, hogy arról feljelentést tegyenek.
A kutatás adatai valamelyest nagyobb zaklatási arányra mutatnak, mint az ausztrál statisztikai hivatal 2005-ös jelentése. Az akkori riport szerint a 15 év feletti ausztrál nők 19 tapasztalt szexuális zaklatást élete során.

Vélemény, hozzászólás?