Salma Hayek nem szopott Harvey Weinsteinnek

Salma Hayek nem szopott Harvey Weinsteinnek. A színésznő az írásában szörnyetegként emlegeti a producert, akiről azt állítja, hogy éveken át zaklatta őt, holott ő következetesen visszautasította az ajánlatait. Hayek állítása szerint Weinstein kínált neki masszázst, zuhanyt, orális szexet, olykor még a hotelszobája ajtajában is megjelent.
– Az ő szemében nem voltam művész, még csak ember sem. Egy tárgy voltam. Nem egy senki, hanem egy test – írja Salma Hayek a hollywoodi szexuális zaklatások központi figurájává vált Harvey Weinsteinról a New York Times szerdán megjelent cikkében.

Hayek szerint Weinstein nehezen viselte az elutasításokat, egyre indulatosabbá vált vele szemben, egy alkalommal azzal fenyegette, hogy meg fogja ölni. „Nem hiszem, hogy lett volna olyan szó, amit jobban utál a nemnél” – írja.
A színésznő a 2002-es, Frida című film forgatására is kitért, amelyben Hayek a címszereplőt, Frida Kahlo mexikói festőnőt alakította, és amelynek egyik producere is volt egyben. Állítása szerint rengeteget tett a Frida sikeréért, Weinstein azonban végig azt kifogásolta, hogy „nem elég szexi a filmben”, több meztelenséget és szexualitást akart.
Hayek arról ír, hogy Weinstein egy feltételhez kötötte a film miramaxos bemutatását: hogy legyen benne egy leszbikus, meztelen szexjelenet Ashley Judd színésznővel. Hogy elkészülhessen a film, Hayek igent mondott, de az „értelmetlen jelenet” forgatásának napján idegösszeroppanást kapott: reszketni kezdett, kapkodta a levegőt, hánynia kellett és megállíthatatlanul sírt.
Nem azért volt, mert meztelennek kellett lennem egy másik nővel. Azért, mert Harvey Weinstein miatt kellett vele meztelennek lennem – írja Hayek, akit érzelmileg annyira megviselt a forgatás, hogy az utómunka idejére eltávolodott a produkciótól.
Harvey Weinstein még ezek után sem hitt a filmben, ami azonban nemcsak a kasszáknál teljesített jól, hanem hat Oscar-jelölést is hozott (köztük egyet Salma Hayeknek a legjobb női főszerepért), kettő díjat pedig végül el is nyert. A film sikerei ellenére Weinstein nem kínált több főszerepet Hayeknek, de később egy alkalommal azt mondta neki, hogy csodálatos filmet hoztak együtt össze.
„Hittem neki. Harvey sosem tudta, mennyit jelentettek nekem ezek a szavak. Ahogy azt sem, hogy mennyi fájdalmat okozott. Sosem mutattam ki, hogy mennyire félek tőle. Amikor találkoztunk, mosolyogtam, és próbáltam a jó dolgokra emlékezni vele kapcsolatban, azt mondva magamnak, hogy háborúba mentem, és győztem” – írja Hayek.
A színésznő arra is kitér, hogy mennyire hálás mindenkinek, aki meghallgatja a hozzá hasonló nők történeteit, illetve hogy mekkora hatással voltak rá azok, akiknek volt bátorsága megtörni a csendet, különösképpen egy olyan országban, amelyik egy szintén zaklatásokkal vádolt elnököt választott magának. Szerinte a férfiak azért követtek el ilyen szexuális bűncselekményeket, mert eddig megtehették, a nők viszont most azért szólalnak fel, mert végre lehet.