Tévhitek a szexről

Ahogy az élet minden területén, a szexualitás kapcsán is makacsul tartják magukat a hamis elképzelések. Ma már nem számít tabunak a testiség, így nap mint nap sok mindent látunk, hallunk, tapasztalunk, ami előbb-utóbb felvetheti bennünk a kérdést: vajon valóban rendben van a szexuális életünk? Lehet, hogy többször, hosszabban, vagy éppen tüzesebben kellene együtt lennünk? Dr. Rusz Edit szexológus, a Blikk szakértője most segít eloszlatni néhányat a mai napig élő szexmítoszok közül, amelyeknek nem lenne szabad bedőlnünk!

Mindig mindkét félnek ugyanúgy kell akarni
Teljesen normális, ha az esetek egy részében akár nekünk, akár partnerünknek egy kis rábeszélésre van szüksége a szexhez. Rengeteg olyan tényező van, amely lelombozza a vágyat, például a fáradtság, a munkahelyi problémák, a stressz. Ha valamelyikünknek olykor nincs is kedve az együttléthez, attól még nem kell pánikba esni s a kapcsolat végét várni. Ha a másik fél nem szívesen halasztaná el a dolgot, érdemes bedobni valami újat: helyszínt, pozitúrát, de például egy erotikus videó is beindíthatja a fantáziát, meghozhatja a kedvet. Persze ha valakinek szinte sosincs hangulata a szexhez, akkor jobb felkeresni egy terapeutát, mert ott már komolyabb probléma is lehet.

A spontán szex a legjobb
Modern életünk rohanó napjainak szinte ma már alapszabálya: amit nem tervezünk be a hétköznapokba, azt nem is visszük véghez – és ez alól a szex sem kivétel. Egyre több szakember ezért azt javasolja pácienseinek, hogy minden héten tűzzenek ki egy időpontot, ami mindkettejüknek alkalmas, és akkor kizárólag egymással foglalkozzanak. Készüljenek rá ugyanúgy, mint más fontos programjaikra: szánjanak időt arra, hogy eltervezzék, mivel teszik élménydússá az együttlétet.

Terhes lehet a nő, ha a menzesz alatti szexnél
Az esély ilyenkor minimális, főként, ha a menstruációd már rendszeres. De semmi esetre sem nulla. Attól függ, hogy az ovuláció időpontja mennyire esik közel a menstruáció első napjához. A legtöbb nő esetében a tüszőérés általában félidőben történik. A spermiumok akár hét napig is életképesek maradnak a hüvelyben, ami azt jelenti, hogy az épp néhány napja kiszabadult érett petesejttel találkozhatnak is. Eszerint egy héttel az együttlét után, az ovulációt követő harmadik napig teherbe is eshetsz. A természetes fogamzásgátlás azoknál a nőknél a leghatékonyabb, akik havi rendszerességgel nyomon követik a ciklusukat, például rendszeresen mérik a testhőmérsékletüket. Ehelyett a fogamzásgátló tabletta, óvszer használata javasolható.

Heti háromszor kell szeretkezni
Egy jól működő kapcsolatban valóban fontos, hogy rendszeres legyen a pár szexuális élete, de ne essünk a számolgatás csapdájába. A legtöbb boldog férfinak és nőnek nincs mindennap intim élménye, sőt sokszor heti kettőre sem futja. Ennél amúgy is sokkal fontosabb, hogy a pár mindkét tagja elégedett legyen a gyakorisággal. Ha például partnerünknek s nekünk is elegendő a havi egy alkalom, akkor örüljünk annak, hogy hasonló az étvágyuk. Ha azonban a gyakoriság terén eltérnek az igények, akkor nem árt, ha leülünk, s őszintén beszélünk erről a párunkkal. Ilyenkor megpróbálhatjuk a kisebb étvággyal rendelkező vágyait fokozni, amit már a gyakoribb ölelkezés, csókolózás is elősegíthet.

A jó szex hosszú és lassú
Egy zsúfolt, fárasztó nap végén bármennyire is kívánjuk kedvesünket, az eredmény szinte biztosan nem a romantikus filmekben látott jelenethez lesz hasonló, sokkal valószínűbb egy röpke, de „kiadós” együttlét. Gondoljunk ilyenkor a szexre úgy, mint az édességre, amit nem feltétlenül akarunk mindig hosszasan ízlelgetni, viszont nagyon vágyunk olykor egy-egy apró falatra.

Önkielégítést csak szólóban élõk végeznek
Nem igaz! Az önkielégítés nem szociális vagy társas viszony kérdése, hanem megfelelõ módszer arra, hogy valaki örömet szerezzen magának anélkül, hogy oda kellene figyelnie a partnerére. Éppen ezért gyakran elõfordul a párkapcsolatban élõknél is. Az is elõfordul, hogy szeretkezés közben végez valaki önkielégítést, sõt a felmérések szerint sok férfi „beindul” attól, ha a partnere szeretkezés közben önkielégítést (is) végez.

A hátulról való szeretkezés csak a férfiaknak okoz örömet
Nem igaz! A felmérések szerint a legtöbb férfi szereti ezt a pózt, s ennek oka a szexuál pszichológusok szerint abban keresendõ, hogy a régi idõkben a „hímek” sokkal erotikusabbnak tartották a feneket, mint a mellet.Sok nõ azért idegenkedik ettõl a helyzettõl, mert egyszerû szexobjektumnak érzi magát, mert nem látja szeretkezés közben a barátját. Ezenkivûl a csiklót nehezen lehet izgatni ebben a pózban.Ugyanakkor a nõnek is lehet nagyon kellemes ez a póz, mert kellõ technikával íly módon nagyon jól izgatható a hüvely elülsõ falán található G-pont.

Sok férfi nem szeret óvszerrel szeretkezni
Ez igaz, s többnyire azért, mert a használatával járó kellemetlenségek, lelki problémák gátlást okoznak szeretkezés közben. Egyrészt túlságosan az óvszerre koncentrálnak, másrészt sokaknál elõfordulhat, hogy allergiásak a gumira. Nagyon sokan arra is”panaszkodnak”, hogy az óvszerrel nem jutnak ugyanolyan élvezethez, mint óvszer nélkül.

A nagymellű nők az ágyban is „bombázók”
A mell méretének valójában semmi köze nincs az illetõ szexuális képességéhez. Ennek a tévhitnek az a magyarázata, hogy a férfiak többsége „bukik” a nagy mellre, s fantáziájukban az ilyen adottságokkal rendelkező nőről többet képzelnek az aktus közben is.

A férfi csak akkor lép félre, ha a kapcsolatban komoly problémák vannak
Ez nem minden esetben igaz, bár a problémák elõsegítik a „félrelépéseket”. Valójában az a férfi is megkockáztat félrelépéseket, aki biztos a barátnõje „hûségében”. Ennek elsõsorban lelki okai vannak: az a férfi, aki stabilnak érzi a kapcsolatát, magabiztos lesz, s ezt tovább erõsítendõ bevállal egy kis „ártatlannak” mondott kalandot. Sok szakember ezért azt ajánlja: egy nő soha ne ragaszkodjon (vagy legalábbis ne mutassa) túlságosan a partneréhez.

A férfiak mindig elélveznek
Ez vaskos tévedés. Számos férfi van, aki képes visszafogni az orgazmusát, esetleg magömlés nélkül is eljut a csúcsig. Mások viszont lehetnek olyan stresszhelyzetben, hogy képtelenek elérni a magömléshez szükséges csúcspontot. Sok pár ezt „cikis” érzésként éli meg, éppen ezért nemcsak a nõk, de olykor a férfiak is „eljátsszák” az orgazmust, ami óvszer használatakor még könnyû is. A „probléma” valójában könnyen orvosolható. Például úgy, hogy a férfinek is hosszabb elõjátékra, simogatásra van szüksége, a stressz oldására.

A reggel mindig kevezőbb időpont a szexre az esténél
Ez igaz, mert a férfiak nemcsak frissebbek, de a tesztoszteronszintjük ilyenkor a legmagasabb, és ilyenkor a legállóképesebbek. Mivel hétközben a „reggeli gyorsra” általában nem jut idõ, ezért hétvégeken nagy örömöket szerezhet egy-egy elnyújtott reggeli „fölkelés”.

A nőket nem érdeklik a pornófilmek
Nem igaz! A nõk is élvezettel nézik a pornófilmeket, de csak azokat, ahol a kemény, szélsõséges szex helyett a romantika, az esztétika, a soft helyzetek dominálnak. Az erotikus filmek látványa fokozza a szexuális vágyat a nõk esetében is. Nem beszélve, hogy számos praktikát, pózt tanulhatnak belõlük.

A nők a nagy péniszt kedvelik
Nem feltétlenül. Sõt, a hüvely mérete válogatja! A nõk általában a szenvedélyes, izgalmas, fantáziadús, gyengéd, játékos férfiakat kedvelik, akik kisebb méretû pénisszel is képesek a „csodára”, a nõ kielégítésére és boldoggá tételére.

Vélemény, hozzászólás?